Voor het eerst scullen

Bericht voor de vereniging – scull 1 afnemen 

Beste leden, 

Vanaf eind april is het weer mogelijk om de scull 1 examens af te nemen. Dat omdat de watertemperatuur weer hoog genoeg is dat het veilig kan. Hieronder een kleine uitleg van punten waar je rekening mee moet houden, die nu extra belangrijk zijn. 

Watertemperatuur 

Het water is nog erg koud, zeker doordat de buitentemperatuur ook nog niet hoog is. Met het oefenen voor je scull 1 en het halen van je examen is het niet ongebruikelijk dat je in het water valt. Deel van het examen is namelijk ook dat je weer in de boot moet klimmen. Daarom is het erg belangrijk dat je altijd een set droge kleding en een handdoek mee neemt. 

Coaching 

De coach bij de trainingen moet minimaal een scull 1 diploma hebben. Zodra jij je scull 1 diploma hebt, mag je ook gecoacht worden door iemand zonder het scull 1 diploma. Vertel een onervaren coach wel dat het bij een skiff belangrijk is als coach vooruit te kijken naar tegenliggers op het water. 

Daarnaast raden we sterk aan om de eerste trainingen zonder scull 1 diploma voor de loods te doen. Hier heb je als coach veel beter zicht op wat je roeier doet en ben je dichter bij een vlot als je om gaat. Dit is dus handig voor een stukje coaching én voor de veiligheid van de roeier. 

Examen halen 

De eisen voor je scull 1 examen staan op de website onder Documenten & Downloads -> F. Roei- Stuur- & Coachinformatie -> Roeien -> Scull-1-scull-2-examen. 

Je moet eerst 2 keer in de oefenskiff hebben gezeten voordat je voor je scull 1 examen op mag gaan. Let hierbij goed op de eisen van het examen en wat er nodig is om het te halen. 

Materiaal 

Voor het halen van je scull 1 examen mag je gebruik maken van onze oefenskiffs, de Ad Fundum en Eentje. Deze gaan al aardig wat jaar mee en zijn ons goed van dienst, wees dus lief voor deze toppertjes. Laat ze ook goed leeglopen na een training als je omgaat, dat is beter voor ze. Als er iets mis of kapot is, dan kan de schade gemeld worden in het botenboek, zoals gewoonlijk. 

Zonder scull 1 examen kan je deze bootjes nog niet afboeken, vraag daarom aan je coach (die natuurlijk wel het scull 1 examen heeft) om dit te doen. Zodra je wel je scull 1 examen hebt, dan kan je de boten zelf afboeken. Je mag pas andere boten gebruiken als je je scull 2 examen hebt. 

Wat betreft de palen, die hangen helemaal links in het palenrek. Let goed op de benaming voor welke je mag pakken, en hang ze ook op de goede plek weer terug. 

 

Hopelijk hebben wij jullie op deze manier voldoende geïnformeerd. Voor vragen kan je bij de Commissaris Materiaal, Commissaris Competitieroeien of bij de Commissaris Wedstrijdroeien je vraag stellen.  

 

Mand-versie: 

Vanaf nu mag je weer proberen je scull 1 examen te halen, want het water is weer warm genoeg. 

  • Kijk altijd naar de buitentemperatuur en wind of het verstandig is om te skiffen! 
  • Altijd een 2e set kleding en handdoek meenemen; 
  • Je coach moet scull 1 of hoger hebben; 
  • Scull 1 trainingen en examen doe je voor de loods zodat de coach goed op je kan letten; 
  • Eerst 2x trainen en pas 3e keer examen halen; 
  • Eisen examen staan op cappie en mijnpelargos; 
  • Je coach boekt de oefenskiff voor je; 
  • Als je het examen gehaald hebt, mailt je coach dit naar de secretaris.