Bakboordbokaal 2024

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2024

 

Zoals jullie wellicht al wel weten, gaan de eerstejaars roeiers van Pelargos dit jaar de Bakboordbokaal starten. De Bakboordbokaal is een bokaal met zes wedstrijdweekenden door het hele land. Er is ook een Stuurboordbokaal. Jullie zullen die roeiers ongetwijfeld ook tegenkomen, maar die bokaal bestaat uit net andere wedstrijden. 

Hieronder volgt nog kort een overzicht van de wedstrijden die we gaan starten.

 

Vóór iedere wedstrijd die jullie gaan starten, zullen jullie nog een uitgebreid informatie bericht krijgen met alles wat je moet weten voor de specifieke wedstrijd. Omdat de loting voor deze wedstrijden vaak wat laat in de week valt, ontvangen jullie deze informatieberichten op donderdag. Daarvoor kan je zelf al veel informatie vinden op de website van de wedstrijd.  


  Wedstrijden van de Bakboordbokaal

Datum 

Wedstrijd

Locatie

16 & 17 mrt 

Heineken Openingstoernooi 

Tilburg

30 & 31 maart

Skoll Cup    

Bosbaan, Amsterdam

11 & 12 mei

Rottebokaal

Willem-Alexander Baan, Rotterdam

1 & 2 juni

Asopos Driekamp

Leiden

15  & 16 juni

Euros Drienerlo Regatta

Enschede

29 & 30 juni 

Gyas Meerkamp

Groningen

  Meenemen naar een wedstrijdweekend

 • 10/13. Als je er geen bij hebt, biertje halen voor de compocom en matcom! Je kan er hier eentje scoren. Dan kan je hem meteen ophalen in de BK. 
 • Wedstrijdkleding: je moet in dezelfde kleding starten als ploeg. Het stuurtje draagt wedstrijdkleding, óf jasje-dasje. 
 • Genoeg snacks, eten, en drinken! Voor & na de wedstrijd. 
 • Warme of droge kleding. Het kan soms verradelijk koud zijn op het water. Het is belangrijk om je goed aan te kleden als je uit de boot stapt. 

  Overnachtingen

Zoals je kan zien, zijn er best wat wedstrijden die niet in de buurt zijn. Houd er rekening mee dat je wanneer je start, dat je dan ook vroeg aanwezig moet zijn op de wedstrijd.

Wanneer je in Enschede of Groningen moet roeien, betekent dat ook dat je waarschijnlijk in die omgeving moet overnachten. Belangrijk voor de HOT in Tilburg is dat het verplicht is om je slaapplaats bij de Beekse Bergen te boeken om kaartjes te kunnen bemachtigen voor het feest. Check daarom even de websites of de instagram pagina's van de wedstrijden voor eventuele tips voor goede plekken om te overnachten. Soms faciliteert de vereniging zelf ook wat plekjes, dan slaap je in verenigingshuizen of in bijvoorbeeld een gymzaal. Dat kost vaak minder geld. In de lente / zomer is het ook vaak mogelijk om te gaan kamperen. 

Het prachtige van compowedstrijden zijn ook de feesten die worden georganiseerd door de wedstrijd zelf. Hier kan je vaak ongeveer anderhalve week van te voren een kaartje voor kopen. Die tickets kunnen ontzettend hard gaan! Scoor dus je ticket op tijd. Tip! Op de instagram pagina's van de wedstrijden wordt de verkoop van de tickets tijdig aangekondigd. 

 

 


Wat moet ik fixen voor mijn wedstrijd?

 • De bootopstelling: Ik zal altijd vlak voor de wedstrijd jullie opstelling vragen. Wanneer jullie niet genoeg roeiers hebben, geef dat tijdig aan, dan ga ik met jullie op zoek naar andere roeiers zodat jullie tóch kunnen starten. Bij de bootopstelling hoort ook een stuurtje & coach! 
 • (Eventuele) overnachting. Zie de informatie hierboven.
 • De bowa! Ieder weekend zal ook een bowa moeten worden opgeladen. Deze komt (bijna) altijd op vrijdag. De precieze tijd geef ik altijd door op donderdag. Zorg ervoor dat je er met genoeg mensen staat - als je er met te weinig staat, dan wordt het erg lastig. Wanneer de bowa om 12:00 komt, betekent dat dat je de boten al moet hebben afgeriggerd om die tijd. Dus zorg ervoor dat je minimaal een half uur daarvoor al bij de loods aanwezig bent om af te riggeren. Wat moet er verder mee op de bowa: 
  • de palen van de boot 
  • de riggers & drukstangen van de boot 
  • bokjes en singels, zoals eerder aangegeven door bestuur
  • en de boot natuurlijk! 
53299081773-76ab34ddfe-o

De wedstrijd zelf

Daar sta je dan op de wedstrijd. Geen zorgen, je staat er nooit alleen voor! Er zijn een boel mensen om jouw ploeg te helpen op zo'n wedstrijd. 

Ten eerste je coach. Je coach zal nog even last-minute het wedstrijdplan met je doorspreken (wat toch wel zal neerkomen op hard beuken, snel naar de finish) en je op het laatste moment succes wensen. 

De CompoCie zal jullie helpen met vlotten. Vlotten = de boot instappen. Daarnaast heeft de Compocie altijd ook goed overzicht over het verloop van de wedstrijd - voor vragen kan je altijd bij hen terecht. Ze zijn goed te herkennen aan hun CompoCie jassen of hun bucket hat. Zij zijn echt je beste vriend tijdens wedstrijden! 

En als laatste, kan je ook altijd bij het bestuur aankloppen. B22 zal aanwezig zijn met tenminste enkele bestuursleden. Net als de CompoCie weten wij ook alles over de wedstrijd. Niet alleen als je een vraag hebt kan je bij ons terecht, je mag ook altijd naar bestuur komen als je iets kwijt wil, een opmerking hebt of als je je niet fijn voelt. 


53299301210-1a0e95aa07-o

  Hoeveel kost een bokaal starten?

Velen van jullie starten dit seizoen de Bakboordbokaal! Hieraan zitten ook wat inschrijvingskosten aan verbonden. Die zullen aan jullie worden doorgefactureerd. De bokaalkosten bedragen ongeveer 214 euro per ploeg. De kosten zullen evenredig worden verdeeld over alle deelnemende roeiers - dus je kan rekenen op ongeveer 30-35 euro per persoon. Je kan dit zien als de administratiekosten van het organiseren van de bokaal. Dus je betaalt echt een prikkie voor 6 wedstrijden! 

Boetes

In de bokaal zitten zes wedstrijden. Jullie moeten minimaal vijf wedstrijden starten. Van de zes móet je de laatste starten - dat is de Gyas Meerkamp in Groningen in juni. Je moet die starten zodat niemand de laatste wedstrijd kan skippen om bovenaan de bokaalstand te blijven staan. 

Mocht je ploeg niet op tijd hebben afgemeld bij mij (lees: niet vóór de loting) óf zonder het bij mij aan te geven geen vijf wedstrijden starten, betekent dat dat er een boete jullie kant op komt vanuit de NSRF, de organisator van de bokaal. Deze boete delen jullie dan als ploeg. 

Maarrr, geen zorgen! Als jullie aan mij op tijd doorgeven dat jullie niet compleet zijn, zal ik mijn best doen samen met jullie nog de boot te vullen.